چه تفاوتی میان انواع لوگو و سبک های آن وجود دارد و چرا این تفاوت ها مهم است؟
گاهی اوقات ارزش یک تصویر بیشتر از هزاران کلمه است و گاهی نشان دهنده ارزش یک شرکت چند میلیارد دلاریست. امکان ندارد که بتوانیم تمام لوگو های جهان را بشماریم.
کافی شاپ ها، آژانس های مسافرتی، شرکت های نرم افزاری، تولیدکنندگان اتومبیل، برندهای لباس، مجلات، ارائه دهندگان حمل و نقل عمومی، کانال های تلویزیونی از Logo استفاده می کنند و پایانی برای این لیست وجود ندارد.
اگر به فکر طراحی لوگو هستید و نمیتوانید تصمیم بگیرید کدام نوع مناسب برند شماست، ما با بررسی 7 نوع لوگوی مختلف و بررسی ویژگی و مزایای آنها شما را در این راه کمک میکنیم. پس از خواندن این مقاله شما قادر خواهید بود انواع لوگو را از هم تشخیص بدهید و مناسب ترین آنها را برای برند خود انتخاب کنید.
پیشنهاد ما خدمات طراحی لوگو حرفه ای |
تعریف لوگو چیست؟
بیایید از نقطه صفر شروع کنیم: اصطلاح لوگو یا آرم؛ به معنی کلمه و یا نمادی است که سمبل یک شرکت یا یک محصول مادی یا غیرمادی است. لوگو معمولا از نوشته، نماد گرافیکی یا ترکیبی از این دو تشکیل می شود. لوگو از عناصر مهم برندینگ است.
برخی اعتقاد دارند که طراحی هویت بصری برمبنای لوگو انجام می گیرد، اما برخی نیز آن را بیشتر در زمره جزئیات تکمیلی در طراحی برند برمی شمارند و اعتقاد دارند دیزاین خوب برای هویت برند باید بدون استفاده از لوگو هم قابل تشخیص باشد.
انواع لوگو ، 7 سامورایی وارد میشوند!
در جستجو های اینترنتی ممکن است به تعاریف و دسته بندی های مختلفی برخورد کرده باشید، اما به نظر ما لوگوها تنها شامل دو دسته اصلی و دسته سوم که تلفیقی از دو نوع اول هستند، میباشد. تمام لوگو هایی که در سرتاسر جهان با هر زبانی طراحی شده اند از این دو دسته اصلی مستثنا نیستند اما همین دو نوع شامل زیر مجموعه هایی نیز هستند.
یک: نشان تصویری در واقع سمبل و نماد و گرافیک های ساده شده ای هستند که بازتاب دهنده ی نمودی از شرکت و یا محصولی خاص از آن شرکت یا برند می باشد.
دو: لوگوی نوشتاری، logotype یا نشان نوشته به لوگویی گفته میشود که در طراحی آن از نام برند، شرکت یا محصول استفاده شده باشد و این نام با طراحی قلم یا تغییر شکل حروف به یک لوگوتایپ تبدیل میشود.
1. آرم یا لوگوی تصویری (Symbol, Icon)
طراحی آرم تصویری یکی از چالش برانگیز ترین و در عین حال لذتبخش ترین نوع سفارش در حوزه طراحی گرافیک است. همانطور که ممکن است از نام آن برداشت شود لوگوی تصویری (نشان تصویری) از یک یا چند نماد در خود که به نحوی اصلاح، مجرد و تلفیق شده اند بهره میبرد. اولین سوال ما از سفارش دهنده ای که یک لوگوی تصویری میخواهد این است که، آیا میخواهید نماد خاصی در تصویرتان دیده شود؟ از آنجایی که زیر مجموعه هایی برای لوگوی تصویری نیز وجود دارد، پاسخ به این سوال نیازمند آشنایی با این زیر مجموعه هاست.
چه زمانی از لوگوی تصویری استفاده کنیم؟
اگر برند یا کسب و کار شما به گونه ای است که نشان تصویری میتواند نماینده خوبی برای آن باشد، حتما از آن استفاده کنید. شرکت هواپیمایی هما یک مثال بسیار عالیست. نشان تصویری به تنهایی کمی جاه طلبانه است. اگر شما یک کسب و کار نو پا هستید یا هنوز برند شما در بین مخاطبین شناخته شده نیست، بهتر است نام برند را نیز در زیر نشان تصویری ذکر کنید. سال ها برندسازی باعث شده تا ما سیب اپل یا لوگوی بنز را از چند کیلومتری تشخیص دهیم.
2. مونوگرام (Monogram)
مونوگرام را میتوان زیر مجموعه لوگوی تصویری دانست. این نوع آرم از حرف ابتدای نام شرکت تک سیلابی یا اختصار اسم های چند سیلابی تشکیل شده است. به عنوان مثال لوگوی شرکت وولکس واگن از تلفیق حروف ابتدایی v و w آن به صورت یک نشان تصویری در آمده است. اولین استفاده ها از این نوع لوگو به 350 سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد، زمانی که یونانی ها بر روی سکه ها دو حرف اول اسامی شهر ها را بصورت یک مونوگرام ثبت میکردند. به لطف مونوگرام ها امروز نیازی نیست اسامی طولانی را مدام به کار ببریم. فرض کنید به جای NASA باید National Aeronautics and Space Administration را تلفظ میکردیم.
چه زمانی از مونوگرام استفاده کنیم؟
این نوع لوگو برای شرکت های مادر با اسم های طولانی و چند سیلابی بسیار مناسب است، شرکت ها فناوری یا صنایع خودرو سازی نیز از این نوع لوگو بیشتر استفاده میکنند. در طراحی مونوگرام این نکته را باید در نظر داشت که حروف اختصار شده با نام کامل برند مطابقت کند، همچنین واج آرایی زیبایی نیز داشته باشد تا در ذهن بهتر تصویر بهتری ایجاد کند در غیر این صورت سایر سبک های لوگو نگاهی بیاندازید.
3. انتزاعی (Abstract)
با نگاه به بعضی از لوگو ها به راحتی متوجه میشود که چه مفهومی دارند اما لوگوهای انتزاعی اینگونه نیستند. این نوع لوگو ها نوعی از نشان تصویری هستند که قابل فهم نیستند. در بیشتر لوگو ما با یک نگاه ساده متوجه موضوع و فعالیت برند آنها میشویم، نشان های انتزاعی از اشکال هندسی ساخته شده اند و کاملا مفهومی هستند.
لوگوی انتزاعی یک نماد خالص با برداشتی آزاد میتواند باشد به عنوان مثال لوگوی شرکت پپسی یا شرکت نایکی یک لوگوی انتزاعی محسوب میشوند. در طراحی لوگوی انتزاعی میتوان رویکردهای مختلفی را مد نظر قرار داد، میتوان منبع الهام را محصول نهایی که توسط برندی که برای آن طراحی میکنیم قرار داد. در طراحی این نوع لوگو فقط خلاقیت طراح لوگو است که کار را به جلو میبرد و هر چیز منحصر به فردی در مورد سفارش دهنده میتواند منبع الهام خوبی باشد. نشان انتزاعی معنی ندارد و شرکت یا طراح تصمیم میگیرد که به آن معنا ببخشد.
چه زمانی از لوگوی انتزاعی استفاده کنیم؟
به یاد داشته باشید، طراحی لوگوی انتزاعی بسیار دشوار است و مثل این است که با یک رنگ یا رایحه جدید رو به رو شوید. لوگوی های انتزاعی منحصر به فرد هستند. همچنین ممکن است باعث سردرگمی مخاطبین شود. اگر هویت برند خود را به خوبی ثابت نکرده اید از این نوع لوگو بپرهیزید. علائم انتزاعی هیچ معنایی ندارند و این بدان معناست که شما با هویت برندتان به آن معنی میدهید. لوگوی نایک هیچ معنای خاصی ندارد ولی از نظر مخاطبینش ممکن است خاص و پر انرژی باشد!
4. لوگو مسکات ( Mascot Logo)
همه ما به خوبی شخصیت تجاری برند های نام آشنا را به خاطر خواهیم آورد، یکی از این شخصیت ها میمون “چی توز” است، شخصیتی که حتی اگر بدون نام برند دیده شود به دلیل برندسازی بسیار قوی این شرکت باز هم قابل شناسایی است.
اگر چه طراحی مسکات یا شخصیت تجاری به تنهایی زیرشاخه هنر تصویرگری است و معمولا بصورت جداگانه در کنار لوگو به روند برندسازی کمک میکند اما بسیاری از شرکت های مطرح جهان مسکات را جایگزین لوگو قرار داده اند یا با ترکیب متن نوع جدیدی از لوگو را ایجاد کرده اند.
از شاخص ترین این برند ها میتوان به “بیسکوییت مادر” محصول شرکت ویتانا ، KFC و Michelin Tires اشاره کرد. این نوع لوگو علاوه بر شرکت ها، بیشتر برای تیم های ورزشی یا رویدادهای ورزشی بین المللی استفاده میشود. اگر مفهوم مسکات برای شما نا آشناست، پیشنهاد میکنیم به صفحه خدمات طراحی کاراکتر و مسکات سری بزنید.
اگر با مفهوم مسکات یا کاراکتر تجاری آشنایی ندارید، پیشنهاد میکینم صفحه طراحی مسکات را مطالعه کنید.
چه زمانی از لوگومسکات استفاده کنیم؟
اگر به دنبال پویایی در برند خود هستید، لوگو مسکات یک گزینه مناسب است. این نشان میتواند بر تجربه مشتری از برند شما بسیار تاثیر بگذارد. فقط مراقب باشید آن را به تنهایی استفاده نکنید. یک نشان نوشته زیبا میتواند تکمیل کننده آن باشد.
5. نشان تصویری، لوگوتایپ یا نشان نوشته (Logotype, Wordmark)
به تعریف ساده تایپوگرافی هنر و فن آرایش حروف برای نمایش متن است. تعاریف مختلفی برای واژه تایپوگرافی در لغت نامه می توانید پیدا کنید. اما به صورت کامل تر میتوان گفت تایپوگرافی هنری است که در آن طراح تلاش میکند با تغییر عناصر متن، مثل اندازه، فاصله حروف، شکل حروف، فاصله خطوط، پاراگراف بندی و مواردی از این دست زبان تصویری برای متن به وجود آورد. تایپوگرافی در طیف گسترده ای از امور هنری مثل ساخت تیتراژ فیلم، طراحی گرافیک، لوگو، طراحی پوستر، طراحی کتاب های کمیک، طراحی مالتی مدیا و… کاربرد دارد.
زمانی که ما در لوگو از تکنیک تایپوگرافی استفاده میکنیم با مفهوم جدیدتری به اسم لوگوتایپ مواجه میشویم. در واقع به لوگویی که در طراحی آن از حروف یا نام موسسه استفاده شده باشد لوگوتایپ گفته میشود. لوگو تایپ یکی از محبوب ترین و همچنین یکی از تخصصی ترین شاخه های طراحی گرافیک به شمار میرود. طراحی لوگوتایپ نیازمند مهارت زیاد طراح در کار با حرف و تسلط به هنر تایپوگرافی است.
اگر به مفهوم لوگو تایپ علاقه دارید پیشنهاد میکنیم مقاله لوگوتایپ چیست را مطالعه کنید.
چه زمانی از لوگو تایپ استفاده کنیم؟
این نوع لوگو برای شناسایی نام برند شما بسیار عالی است و برای شرکت هایی با نام منحصر به فرد بسیار توصیه میشود چون باعث برجسته شدن بیشتر آنها میشود. اگر شما صاحب یک استارت آپ هستید و خدمات خود را از طریق وب و اپلیکشن در اختیار مشتریان خود قرار میدهید، لوگو تایپ یکی از بهترین گزینه ها برای شماست. همچنین لوگوتایپ یک گزینه عالی برای صنایع غذایی است.
6. امبیگرام (Ambigram)
امبیگرام یا متقارننما طرح یا شکل هنری است که ممکن است در چشم اندازها، جهات و زوایای مختلف به صورت یک یا چند کلمه متفاوت خوانده شود. به عبارت ساده تر، Ambigram یک تایپوگرافی است که زمانی که آن را می چرخانیم یا از زاویه دیگری به آن نگاه میکنیم باز همان عبارت قبلی خوانده خواهد شد و یا یک مفهوم کاملا جدید نمایش داده خواهد شد.
جان لانگدون طراح، نقاش و نویسندهٔ آمریکایی نخستین کسی بود که در سال ۱۹۷۰ این هنر را ابداع کرد. البته پیش از او نیز کسانی بودهاند که این هنر را میدانستهاند. امبیگرام ها در طراحی لوگو نیز کاربرد دارند. امبیگرام ها از زمانی که رمان معروف و پر فروش فرشتگان و شیاطین (Angels & Demons) به بازار آمد بیشتر رایج شدند. جلد این کتاب که نوعی طراحی امبیگرام بود توسط John Langdon طراحی شده بود.
چه زمانی از امبیگرام استفاده کنیم؟
امبیگرام ها نوعی از لوگوتایپ ها هستند با این تفاوت که ممکن است اصلا خوانایی نداشته باشند. طراحی امبیگرام کار دشواریست و برای تمام کلمات قابل پیاده سازی نیست. اما استفاده از این نوع لوگو رو به افزایش است.
7. لوگوی تلفیقی (Combination)
به آخرین نوع از انواع لوگو رسیدیم، همانطور که در ابتدای سخن اشاره شد این نوع لوگو ها تلفیقی از دو لوگوی تصویر و نوشتاری هستند. اگر در طراحی این لوگو ها دقت و وقت کافی صرف شود نتیجه قابل قبولی حاصل خواهد شد. شما میتوانید یک نشان تصویری داشته باشید و متن مناسب را به آن اضافه کنید، در بالا، وسط یا پایین لوگو، فرقی نمیکند، قانونی در این خصوص وجود ندارد. برند های معروف زیادی لوگوهای خود را به این شکل طراحی کرده اند.
چه زمانی از لوگوی تلفیقی استفاده کنیم؟
این نوع لوگو تقریبا برای تمام کسب و کار ها و برند ها مناسب است. ویژگی های این نوع آرم باعث شده تا هر نوع سلیقه ای را پوشش دهد و هر نیازی را بر طرف کند. حتی با گسترش برند و یافتن جایگاه خود در آینده میتوانید بخش هایی از لوگو را حذف کنید تا به سادگی هر چه بیشتر نزدیکتر شوید. برندهای مطرح در طول زمان این رویه را دنبال کرده اند. امروز دیگر شرکت اپل نیازی به نوشتن نام خود در زیر نشان تصویری خود ندارد، اما همیشه از ابتدا اینگونه نبوده است.
کدامیک از انواع لوگو مناسب برند شماست؟
ما انواع لوگو ها را با ویژگی ها و شرایط استفاده از آنها را برای شما توضیح دادیم. یک سمبل یا نماد کوچک، بسیار پیچیده تر از آن است که در ابتدا به نظر میرسد. ساخت یک لوگو هم برای طراح و هم سفارش دهنده به زمان، تفکر، دوراندیشی، و حوصله بسیاری نیاز دارد.
لوگویی مناسب است که در برگیرنده تمام جنبه های برند شما باشد. هم قابلیت چاپ و هم قابلیت ارائه از طریق رسانه های دیجیتال را داشته باشد. امکان نمایش در ابعاد یک بیلبورد و به عنوان تصویر پروفایل در شبکه های اجتماعی را داشته باشد.
3 دیدگاه
سلام
ممنون از مقاله تون، به نظرتون برای سالن زیبایی چه نوع لوگویی مناسب تره؟
سلام
اگر برای سالن زیبایی از اسم خودتون استفاده کردید، لوگوتایپ و مونوگرام میتونه گزینه خوبی باشه، ولی اگر یک اسم عمومی دارید، نشان تصویری یا حتی لوگوی انتزاعی گزینه های خوبی هستند.
بسیارجامع ،مختصر ،عالی ، تشکراز شما